Костенски водопад

Известният Костенски водопад е разположен на р. Чавча в центъра на Вили Костенец. Той е природна забележителност от 1974 г. /Заповед №1427 от 13.05.1974 г./. Костенският водопад винаги е бил най-значимата природна туристическа атракция в община Костенец. Височината на пада на водата е около 10 м. Най-голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. В скалите до водопада е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население и впоследствие е била разрушена при земетресение.
Защитени са растенията по скалите около водопада. Част от обекта са и естествените пещери и скални образувания, които също са защитени от закона.
Водопадът е описан от Иван Вазов през 1917 г. в  творбите му “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”.
Природната забележителност се посещава целогодишно.
Водопадът е обозначен, има информационни и указателни табели.  
Инфраструктурата за достъп е добре развита, има възможности за хранене и паркинг.
Водопадът е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина по посока на Белмекен: Вили Костенец по поречието на р. Чавча до хижа Белмекен; Водопада -  хижа Гургулица – хижа  Белмекен;  курорт Вили Костенец – Спортен комплекс “Белмекен”.